www.aspenberg.info/astro /eq

Eq-plattform :: Bakgrunn

Front
Figur 1: Eq-plattformen. Du kan klikke på de fleste av bildene for å se større bilder. Dette bildet viser siste og foreløpig endelige (!) utgave av plattformen. Forrige utgave er avbildet her.

Den største ulempen med et dobson-teleskop er at det ikke følger stjernenes bevegelser over himmelen. Eller, mer riktig: Dobsonmonteringen kompenserer ikke for at jorden roterer. Ulempen er spesiellt tilstede når man observerer med høy forstørrelse. Det man ser på forsvinner ut av synsfeltet i løpet av noen sekunder. Så må man sentrere på nytt (vente et sekund eller to på at vibrasjoner dør ut) før man kan observere videre. Etter noen sekunder må man gjenta det hele. Dette gjør detaljerte observasjoner ved høy forstørrelse en smule kronglete. Problemet er enda større hvis man vil prøve å fotografere. Eksponeringer over omlag 1/10 sekund gir ovale stjerner. Enda lengre eksponeringstid gir stjerner strukket ut til lange streker.

Prinsippet
Figur 2 - Prinsippet

Figur 2 viser prinsippet. Siden jeg bor i Oslo, omlag 60° nord for ekvator, står Polaris alltid 60° over horisonten rett mot geografisk nord. Den grønne linja er vår horisont. Den gule linja er aksen som teleskopet bør rotere rundt. Den blå trekanten er egentlig en kjegle sett rett fra siden. Den viser banen et tenkt objekt følger over himmelen dersom det står akkurat i horisonten i nord. 12 timer senere vil objektet stå rett i syd 60° over horisonten. Flytt musa inn over bildet for å se det litt mer i perspektiv. (Hvis ikke du ser dette, slå på Javaskript i browseren din.)

Ergo bør dette være enkelt: Lag en plattform som vrir seg om jordens rotasjonsakse og dermed følger himmelens bevegelser. Plasser teleskopet oppå.


Resultatet ::

EQ-plattformen virker etter all forventning. Plenen vår er ganskje ujevn, så når jeg skal sette den opp plasserer jeg den på et stykke sponplate. Så bruker jeg et kompass og retter inn plattformen sånn noelunde mot nord. Deretter justerer jeg plattformen i vater ved å skru på beina eller ved hjelp av et par trebiter under sponplata. Etter dette setter jeg teleskopet oppå og setter instillingsirkelen for høyde på 60°. Litt justering av plattformen frem og tilbake (horisontalt) og Polaris er midt i synsfeltet. Nå er alt nesten helt klart til bruk: Plattformen må bare vris helt til sin ytterste stilling og motoren slås på. Så er det bare å bruke teleskopet som normalt. Det eneste som er unormalt er at ting blir stående i synsfeltet. Ved å tune hastigheten en smule er det ikke noe problem å holde et objekt i senter av synsfeltet i over 10 minutter ved omlag 150X. Etter en drøy time må plattformen resettes. Det er faktisk ganske lett å glemme dette og etter en nesten-ukykke la jeg til en endestopp-bryter for å forhindre at hele greia sporer av...

Prosjektet ::

Startet opp så smått i august 2003. Tilsammen har jeg brukt omlag 60 arbeidstimer inklusive endel eksperimentering, prøving og feiling for å finne frem til løsninger som fungerer. Blunderne er behørig beskrevet - noe som kommer deg tilgode hvis du har tenkt å lage noe liknende.

Følg linkene i menyen oppe til høyre for  å lese mer om designet og hvordan prosjektet utviklet seg. En liten advarsel: Noen av disse sidene inneholder endel bilder og kan være litt trege å laste ned.

Linker ::

Denne ideen er ikke ny og langtfra min. Hvis du søker på Google etter "equatorial platform", "poncet platform" eller "scotch mount" får du en mengde treff. Det finnes også kommersielle produkter tilgjengelige.

» Chuch Shaw's sider inneholder masse nytting informasjon og linker videre.
» Jan van Gastel. En nederlender med mye nyttig informasjon.
» David Shouldice har en ganske god beskrivelse av sitt prosjekt.
» Equatorial Platforms. En kommersiell leverandør.
» Test av en av disse plattformene på Cloudy Nights. Noen som ser en viss likhet?
» Det finnes også en diskusjonsgruppe på Yahoo: eqplatforms.

Flere bilder ::

       
       

Klikk på bildene for å se dem større. Bruk nettleserens tilbake-funksjon for å komme tilbake hit. Bildene med sortelokserte detaljer er av siste utgave, andre av forrige utgave.

Hans@Aspenberg.info