Teleskopbygging

Toppboks

Toppboks

Første arbeidstrinn.

Å begynne med topp-boksen ville være en så god start som noen. Samtidig ville dette være en god øvelse i hva som skulle komme siden. Bildet viser resultatet av første arbeidsoperasjon. Ringene er frest ut og forbundet med stenger. Sirklene var en større utfordring. Som beskrevet på verktøy-siden, ble det brukt en overhåndfres for å lage sirklene. Jeg fikk den av min kone for noen år siden med et lite skjult motiv og ønske om nye bokhyller. (Hyller har det siden blitt - fra IKEA). Fresen håndterer 3 mm aluminiumsplate perfekt og produserer bøttevis med spon på kjøpet.

Detalj

CAD-tegning av sammenkoplinger.

Stengene er 18x18x1 mm firkantrør med gjengede plugger laget av 16x16 mm firkantstang. Pluggene er gjenget opp for M5 skruer og festet til rørene med 2.5 mm pop-nagler.

Stengene er festet til ringene med kun en M5 skrue i hver ende. En 2mm ABS plate som står i spenn bak stengene (lilla i tegningen til venstre) forhindrer både stengene fra å rotere samt bøyning av selve ringene. Plastplata har jeg fått tak i fra Unica i Oslo.

Toppboks

Toppboks nesten ferdig.

Topp-boksen er her nesten helt ferdig. Fokuseringsenheten, en NGF Mini2 fra JMI er på plass. Jeg venter fremdeles på en 3-arms spider fra Protostar før alle temporære skruer kan erstattes med POP-nagler og delene kan elokseres og lakkeres.

Toppboks

Installering av spider

Innstallering av spider

Spideren fra Protostar har kommet. Den virker som en meget lett (<200 g) og solid greie. Jeg verker etter å fortsette, men siden jula er i annmars må jeg vel tenke litt mer på familien og ikke tilbringe all fritid nede i kjellerboden.

Julen er over og spideren er nå på plass. Overflatebehandling vil bli å eloksere deler som utsettes for slitasje. Resten vil få et part strøk med himmelblå billakk.

Konklusjon

Så langt viser konstruksjonen seg både å være stiv og relativt lett. Hele saken veier under 1400 gram inklusiv fokuseringsenhet. Å holde vekten nede i denne enden er viktig for å oppnå riktig balanse på teleskopet. I bruk har toppboksen fungert utmerket. Skulle jeg startet forfra igjen tror jeg at jeg ville kommet ut med omtrent det samme designet.

Toppboks

« Hjem »