Teleskopbygging

Testing av brennvidde

De første testene

Testing av speilets brennvidde

Etter å ha montert speilet i speilcellen var det på høy tid å teste ut om brennvidden var som oppgitt; 1625mm. Jeg burde kanskje ha testet dette før jeg lagde stagene men valgte å stole på leverandøren. Metoden jeg benyttet er enkel å utføre og relativt nøyaktig. Jeg så den først beskrevet på en av sidene til Odd Trondal. Speilet danner et stykke av en kuleflate med radius R. Brennvidden er det halve, dvs F=R/2. Ved å sette opp speilet på høykant, legge tommestokken bortetter gulvet og så bevege en liten lyskilde sammen med et stykke hvitt papir innover den optiske aksen er man ved R når speilet kaster et skarpt bilde av lyskilden på papiret. R kan da avleses på tommestokken; F er R halve, i mitt tilfelle 1630 mm. Nøyaktig nok - jeg slapp å lage nye stag...

Opplinjering og test

De første testene

Den aller første testen. Legg merke til stativet!

Opplinjering av en speilreflektor er ganske lett hvis man vet hva man skal se etter. Oppskriften finnes bla.a. på Nils Olof Carlins sider. Jeg laget et kikkhulls-okular av en gammel filmboks med et 1mm hull i senter av lokket og linjerte opp speilene etter beste evne. Jeg får gjøre det mer nøyaktig siden.

Jeg rigget meg deretter til i TV-stua i 2 etg. med utsikt over Nesodden. Legg merke til stativet... Det småregnet, det var disig, men allikevel fikk jeg et noenlunde skarpt bilde av gatelyset på Nesoddtangen. Fokus var omtrent der jeg hadde beregnet med fokuseringsenheten 2/3 skrudd ut. Nok å gå på i begge retninger. Kryssjekking med SkyWatcheren overrasket meg. Hjemmebygget tegnet et skarpere bilde ved omtrent samme forstørrelse selv om speilene ikke er 100% opplinjert. Dette lover godt for fortsettelsen. Eller så sier det noe om opplinjeringen av SkyWatcheren.

Et par dager senere klarnet det opp. Påfølgende kveld hadde den beste seeing som jeg har sett hittil i vinter. Jeg drog ut skopet og plasserte det på et stykke sponplate. Ved hjelp at et par trekiler kunne jeg se omlag 5 grader rundt senit. Og for et syn! Stjernene var nålestikk av lys og viste farger bedre enn jeg kan huske med Skywatcheren. En liten kryss-test bekreftet antakelsen.

Alt jeg nå trenger er en montering. Det blir neste del av prosjektet...

« Hjem »