Teleskopbygging

Stagkonstruksjonen

CAD-tegning Den øverste enden

Stagene som forbinder den øvre ringen (UTA) med speilboksen (LTA) bør være så lette som mulig for å få balansepunktet i teleskopet så lavt som mulig. I tillegg må de være så stive som mulig. Det er flere matrialer som kan brukes. Jeg har sett konstruksjoner som bruker ett-beins-stativer fra Manfrotto (!), kullfiberrør eller runde aluminiumsrør.

Jeg valgte 18x18x1 mm firkantede aluminiumsrør. Firkantede rør fordi det er mye lettere å plassere hull nøyaktig på en flate enn på et rundt rør. Dessuten kan selve røret enklere brukes som en del av forbindelsesmekanismen i begge ender. For å forsterke endene laget jeg korte "propper" av 16x16 mm massiv aluminiumsstav. Men blir en slik stag-løsning blir stiv nok? Tom Krajci har gjordt endel beregninger som forklarer hvilke faktorer som spiller inn når man designer stag.

CAD-tegning Den nederste enden

Den øverste enden møtes i et stykke 4 mm aluminium (fiolett i CAD-tegningen) som hukes innpå en M6 skrue som sitter fast på festebraketten på UTA'en.

Utformingen av aluminiumsstykket, låsespaken (Clas Ohlson #21-1398-1) og skiva, klemmer rørendene mot festebraketten og sørger for å fiksere dem i nøyaktig samme posisjon hver gang de festes. Prinsippet har vist seg å fungere OK i praksis: Teleskopet har når dette skrives vært tatt ned og satt sammen igjen en 10-12 ganger for observasjonsturer. Etter hver sammenstilling har det kun vært nødvendig med en liten justering av hovedspeilet v.hj.a en Orion Lasermate. Alt i alt tar det mindre enn 10 minutter å sette opp teleskopet og justere optikken. Og så er det bare å vente en time på at speilet skal kjøle seg ned...

Den andre enden av rørene festet med M6 skruer og låsemuttere til et stykke 40x40x3 vinkel som slisses på plass i hjørnene på LTA'en mellom to L-vinkler. Låsespak og en skrue sørger for at vinkelen klemmes godt fast inni hjørnet. Alle stagene henger dermed sammen som en pakke. Teleskopet består derfor kun av tre deler som kan settes sammen uten verktøy: UTA'en, LTA'en og stagene.

Jeg har kun eloksert endene siden jeg ikke har mulighet for å håndtere så store ting. (Hvordan får man egentlig kokt en ting som er 107 cm lang?). Resten er dekket med sort duct-tape.

« Hjem »