Ferdige deler

Teleskopbygging

Monteringen

Eller foten eller hva vi skal kalle det på godt Norsk ble laget av baltisk bjerkefinér skaffet hos Thaugland i Oslo. Thaugland kappet til på eksakte mål uten noen ekstra kostnad. Til sammen kostet råmatrialene til de avbildene delene 120.- Ikke  noe å si på den prisen.
Sideveggene og vippelagrene er 18mm finer, bunn og front 9mm. Alt treverk har fått 5 strøk blank gulvlakk.

Gradskala altitude Gradskala altitude

Gradskalaer

Utfresingen under buen er tiltenkt en gradskala. Denne plottes direkte ut fra CAD-programmet på hvit folie, limes på plass og lakkeres over. Ved hjelp av en pleksiglassplate med innfrest sort strek festet på rett plass på vippe-lageret er det mulig å lese av vinkelhøyde til nærmeste halve grad.

Gradskala altitude Bunnplate CAD

Bunnplata

Den sirkelrunde bunnplata ble frest ut av et stykke 18mm bjerkefiner og utstyrt med en gradskala for kompassretning tilsvarende den på vippelagerne. Og her gjorde jeg en bommert som jeg ikke oppdaget før jeg var helt ferdig. Når man angir kompassretning i grader er 0 (null) i Nord, 90 grader er rett øst, dvs. man teller med klokka. CAD programmet regner grader mot klokka. Så den fine skalaen måtte kompletteres med nye tall tegnet på med tynn sort tusj...

På undersiden av bunnplata har jeg skrudd fast 3 ishockeypucker av juniorstørrelse som bein. Rett over disse (på oversiden) har jeg skrudd fast teflonputer. Disse glir mot et stykke laminat som er limt fast på undersiden av bunnkassa med kontaktlim. På vippelagerne brukte jeg laminatstriper av den typen som er tiltenkt kanting av benkeplater. Thaugland har et stort utvalg og jeg fant noe som likner sterkt på "Stardust"; gråmelert med litt kornete overflate. Jeg limte på litt for brede striper med kontaktlim, ventet til limet var helt herdet, og pusset vekk den overflødige bredden med fil og sandpapir. Resultatet ble utmerket.

Illustrasjon

Senterlager

Selve senterlageret er ganske enkelt laget som følger: I midten av den roterende delen er det slått inn en M6 innslagsmutter (blå) boret opp til 6 mm. Denne fungerer som lager. I den nederste (faste) delen er det slått inn nok en innslagsmutter. Denne har fått beholde gjengene slik at spennet mellom den bevegelige og den faste delen kan justeres ved å skru bolten (lys blå) mer eller mindre ned i den nedre islagsmutteren. Bolten låses med en skive (rød) og mutter nederst. De grå platene i tegningen er laminatet som hviler og glir på de hvite teflonputene.

Blylodd for balansen

Selv om jeg plasserte dreiepunktet for vippelagerne så høyt som praktisk mulig måtte det allikevel inn 4040 g med bly bak speilet for å få rett balanse. Blyloddet ble først laget av 1.5 mm blyplate av den typen som blikkenslagere bruker for å tette rundt takvinduer.  Ved å bruke en tapetkniv skar jeg til en plate i rett bredde og laget riss for hver 36 mm, vekselvis på hver side og brettet den sammen som et trekkspill. Jeg avsluttet med noen tørn med duct-tape. Resultatet ble et rektangulært lodd som passet inn i overkant av speilet som vist i skissen til venstre. Teleskopet har nå riktig balanse fra omlag 10 til 85 grader som er OK for vanlig bruk. 

Balanselodd

Jeg ble aldri helt fornøyd med finishen på trekkspill-loddet. Dessuten stakk det nedenfor L-profilene slik at bunnboksen ble stående å vakle når den ble satt på et plant underlag. Jeg laget derfor et nytt lodd av 50x34 aluminium firkantrør av fyllt opp med bly til det ble like tungt som før.  Lakkert matt sort og utstyrt med et bærehåndtak ser dette loddet mye bedre ut. Dessuten kan det enkelt demonteres fra bunnboksen ved å løsne på to skruer hvis man vil lette pakken litt for transport.

« Hjem »