www.aspenberg.info/astro

Bakgrunn

Hjemmebygget

Hjemmebygget klart til bruk. Bare været kunne bli bedre! Klikk på bildene for å se en større utgave.

Stjerner, planeter, romfart og alt annet der oppe har interessert meg siden jeg var guttunge. Jeg var (og er vel fremdeles) det som nå for tiden benevnes som en geek eller nerd. Min far var ivrig radioamatør, opptatt av alt som kunne eller burde fly, jobbet som instrumentmaker og var generelt sett hendig i alt han gjorde. Fars interesser smittet over på meg og jeg endte opp som elektronikkingeniør som over tid har blitt konvertert til programmerer.

På min 40 årsdag fikk jeg et 130mm speilteleskop av min kone og øvrige familie. Intensjonene var gode, men de kunne knapt vite hvilke dypt undertrykte (av familien kalt nerdete) sysler og interesser som skulle komme tilbake... Talløse kvelder ble tilbrakt sammen med dette teleskopet, et "No name" Synta 130 mm F1000  Newton reflektor på en EQ2 montering. Dette teleskopet selges under mange navn; SkyWatcher 1310 EQ2, Sky tech, Orion 130  m.fl.

Hjemmebygget

Etter en stund ble begrensningene til 5-tommeren mer og mer fremtredende. Teleskopet gav relativt skarpe bilder av planetene og andre lyssterke objekter, splittet fint dobbelt-dobbelt'en i Lyra og Castor ved 150X. Cassinis deling på Saturn var greit hvis forholdene tilsa det. Men teleskopet kom til kort på mer lyssvake objekter. For eksempel kunne Ringtåken i Lyra (M57) kun observeres under helt optimale forhold. (Jeg har siden sett M57 greit i en Orion ST80, men det er en annen historie)

Hagen min på Bekkelaget i Oslo lider som de fleste andre steder i byen sterkt under lysforurensing. Noe er lokalt, men naboene har etterhvert blitt vant til galningen som står i hagen natterstid så de slår av utelyset. Det generelle bylyset er det værre å få gjordt noe med. Man kan oppsøke mørke steder eller skaffe seg et teleskop med større lysåpning samt filtre for å øke kontrasten. Eller begge deler. Uansett, jeg ønsket meg noe større. Etter noen måneders sikling over diverse magasiner, fant jeg ut at for å få noe større innenfor et rimelig budsjett måtte jeg bygge selv.

Prosjektet

Hjemmebygget var ferdig til bruk i februar 2003 og har vært brukt flittig siden. Det har fungert bra - men noen justeringer har det blitt. Følg linkene i menyen hvis du vil vite mer om designet og hvordan prosjektet utviklet seg. En liten advarsel: Noen av disse sidene inneholder endel bilder og kan være litt trege å laste ned.

Ressurser

Mørke Sider

Når jeg startet dette prosjektet oppdaget jeg tidlig hvilket vell av informasjon som finnes på Internett. Endel av disse kildene finnes på link-siden. Et annet problem er å finne hvor man får kjøpt de [særeste] ting man trenger for å gjennomføre et slikt prosjekt. Jeg har samlet endel slik informasjon under Mørke Sider (der de Gule kommer til kort).

Selv om enkelte elementer i mitt design er unike så er mesteparten av designet inspirert av andre. Enhver står fritt til å bruke mine idéer videre. Over tid har jeg også blitt kontaktet av andre som bygger selv. Se andres prosjekter i menyen. Kommentarer og spørsmål er velkomne.

Valid XHTML 1.0!

Hans@Aspenberg.info